Nyitólap » Páraelszívó
Ár
0 - 2 000 000 Ft között
Mosogatótálca medence
Páraelszívó

Páraelszívó

Hasznos tanácsok a páraelszívó kiválasztásához

Évekig fogja használni páraelszívóját, ne döntsön rosszul a vásárlásnál!

Legyen a páraelszívók szakértője 5 perc alatt!

Hogyan vásárolja meg konyhájába a legmegfelelőbb páraelszívót? Az alábbi szempontok elolvasása után semmiképp nem érheti csalódás! Összeírtuk a legfontosabb funkciókat, tulajdonságokat, specialitásokat, amit tudnia kell egy páraelszívó vásárlás előtt.

Ízletes ételek készülnek a családnak… Csábító illatok a levegőben… Egy ideig az ételek illatai kellemesek lehetnek, de amikor erősödnek vagy keverednek, akkor meg kell oldanunk a megfelelő szellőztetést és el kell távolítani a zsír, füst és ételszagokat valamint a párát, nedvességet a konyhából.  Ehhez pedig páraelszívó szükséges.               
páraelszívó nélkülözhetetlen kelléke egy jól felszerelt konyhának. Nemcsak hasznos, de dekoratív szerepe is van a konyhában. A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően egyes páraelszívók nemcsak megszűntetik a kellemetlen szagokat, hanem a levegő minőségét is javítják.
 Ahhoz, hogy a legmegfelelőbb páraelszívó kerüljön az Ön konyhájába néhány kérdésre választ kell adnia.
1, Mekkora az a helyiség, ahol a páraelszívó üzemelni fog – légszállítás meghatározása:
Számolja ki, hogy mekkora az adott helyiség alapterülete, majd a kapott eredményt szorozza be a helyiség magasságával. Ennek a számnak minimum az ötszörösét kell venni, ennyi legyen a páraelszívó szabvány szerinti légszállítási értéke.  Pl. Egy 20 m2-es konyhába, 3 m belmagasság esetén, 300 m3/h légszállítással rendelkező páraelszívó javasolt.
Fontos tudni, hogy a páraelszívónak a főzőlap közvetlen közelében kell hatékonyan dolgoznia.
Egy páraelszívó légszállítási értékét egy úgynevezett UNE EN 61591 szabvány szerint kell megadni a gyártóknak. Ez egy 90 fokos könyök és egy két méteres csőszakasz végén mért értéket fog mutatni.
A páraelszívó teljesítményét befolyásoló tényezők:

 •  A beszerelés előtt érdemes az elvezetést úgy kiépíteni, hogy a lehető legnagyobb átmérőjű csövet (125/150 mm) alkalmazzuk. Az adott páraelszívó csatlakozási csonkjának megfelelően legyen megoldva az elvezetés, már amennyiben ki lehet vezetni a levegőt a konyhából. Ugyanis hatékonyabb elszívást érhetünk el azzal, ha a levegőt egy külső térbe vezetjük.
 • Hatékonyság csökkentő tényezők:
  • Kerülni kell a hullámos belsejű flexibilis csövek használatát.
  • Aktív szénszűrő használata ront a teljesítményen
  • Minél rövidebb és kevésbé kacskaringós csőrendszert kell alkalmazni
  • Ha az átlagosnál magasabbra szereljük a páraelszívót,
  • A zsírszűrő nem megfelelő tisztántartása

2.  Milyen széles főzőlapot használ? Ettől függ a páraelszívó szélessége.
A páraelszívó legalább olyan széles legyen, mint a főzőlap. Az nem baj, ha szélesebb a páraelszívó, de kisebb semmiképp ne legyen!
3. A konyhában hol helyezkedik el a főzőlap? A páraelszívó beépítési módja ettől is függ.
A főzőlap legtöbb esetben a konyhabútor falhoz közel eső részében van beépítve. Amennyiben egy konyhaszigetet alakítanak ki a főzőlapnak, akkor szigetelszívót kell felszerelni, de szóba jöhet ilyenkor a munkapultba süllyesztett páraelszívó vagy a mennyezettre szerelt páraelszívó is.
4, Kivezetett vagy keringtetett üzemmód? Milyen lehetőség van a páraelszívó üzemeltetésére?
Sajnos nem minden esetben lehet megoldani, hogy a főzés közben keletkezett kellemetlen és párás levegőt a szabadba vezessük ki. Ebben az esetben aktív szénszűrőt kell alkalmaznunk, amit általában 200 üzemóra után vagy legkésőbb félévente ki kell cserélni. Figyeljenek arra, hogy nem minden páraelszívó alkalmas a szénszűrővel való használatra. Aktív szénszűrő esetén a légszállítás mennyisége jelentősen csökken, ennek következtében egy nagyobb légszállítással rendelkező páraelszívó javasolt. Az aktív szénszűrő megköti a szagokat és a nedvességet, majd a tiszta levegő visszajut a konyhába.
Mennyezeten keresztül történő kivezetés esetén érdemes megnézni, hogy az adott páraelszívónak mekkora az állítható kürtő magassága, hogy megfelelően el tudja takarni a csövet. Igény esetén térítés ellenében további kürtő vásárolható.
5. Milyen a konyha stílusa?
Klasszikus konyhabútor esetén egy rusztikus páraelszívó megvásárlása javasolt. Megoldás lehet a kürtőbe épített páraelszívó is. Ilyen esetben egy épített kürtőt kell készíteni és abba kell beépíteni a páraelszívót.
Modern konyhabútorba látványos páraelszívót érdemes venni, amellyel még különlegesebbé tehetjük a konyhánkat.
6. Hangos a páraelszívó? – A zajszintre is oda kell figyelni.
A páraelszívó zajszintje sok mindentől függ. Egy magasabb légszállítás természetesen nagyobb zajjal jár.
Amennyiben nem megfelelő csőrendszert alkalmazunk, akkor is hangosabb lesz a páraelszívó.
A páraelszívó kivezető csonkjánál kisebb keresztmetszetű csőrendszer alkalmazása esetén szintén nagyobb lesz a zajszint, így érdemes betartani az adott páraelszívó csőátmérőjét a kivezetés teljes szakaszán.
Lehetőség van külső motor felszerelésére, de nem minden páraelszívó működik külső motorral. A motort elhelyezhetik a padlástérben, tetőtérben a tetőn és az épület oldalfalán.
Külső motor alkalmazásával megoldható, hogy a konyha szinte zajtalan legyen a páraelszívó működése során. A külső motor elhelyezésére ez esetben különösképp figyelni kell. Tetőtéri beépítésnél érdemes a motort és a csőrendszert is leszigetelni, míg a külső falon elhelyezett motort ne tegyük ablak mellé, mert, akkor abban a helyiségben lesz zavaró a páraelszívó működésével járó zaj, ahová a motort felszereltük.
7. Milyen távolságot kell megtennie a levegőnek, hogy kiérjen a szabadba
Minél hosszabb és kacskaringósabb útvonalon vezetjük el a levegőt, annál inkább csökken a páraelszívó teljesítménye. Az UNE EN 615991 szabvány szerint mért légszállítás 2 méteres csőszakaszból és egy 90 fokos könyökből áll. Ennek a végén mérik az értéket. Minden további könyök és 1 méteres szakasz 10 %-kal csökkenti a teljesítményt. Lehetőség szerint kerülendő a 4 méternél hosszabb bekötés.
 
Milyen típusú páraelszívók közül választhat?

 • Kürtős páraelszívó: olyan konyhákba ajánljuk, ahol a páraelszívónak különleges, dekoratív szerepe is van.  Általában két szekrény elem közé teszik, de önállóan, falhoz rögzítve is remekül mutat.
 • Sziget páraelszívó: amikor a konyhánkban főzőszigetet alakítunk ki, akkor mindenképp ezt a típusú páraelszívót érdemes választani.  A sziget páraelszívót ebben az esetben a konyhai főzősziget fölé kell elhelyezni.  Sziget páraelszívókat számtalan formában és stílusban gyártanak, így biztosan meg fogjuk találni a konyhához leginkább passzoló páraelszívót. Nagyon hangsúlyos elemei a konyhánknak, éppen ezért érdemes nagyobb gondot fordítani a megfelelő forma kiválasztására.
 • Kihúzható páraelszívó: A konyha méretét figyelembe véve inkább kis és közepes méretű konyhákba érdemes választani.  A kihúzható páraelszívókat a konyhabútor felső elemébe kell beépíteni. A motor ilyenkor a felsőszekrényből vesz el helyet. Kevésbé hangsúlyos elemei lesznek a konyhának, mivel csak a kihúzható előlap lesz látható. A szín kiválasztásánál arra figyeljünk, hogy a bútor anyagával és a többi háztartási eszköz színével harmonizáljon. Lehetőség van a páraelszívó előlapjának a levételére. Egyre teleszkópos páraelszívó már előlap nélkül kerül forgalomba. Ilyenkor a bútor anyagával azonos előlapot kell a páraelszívóra szerelni, amely így beleolvad a konyhabútorba.
 • Külső motoros páraelszívó: a külső motoros páraelszívó lényege, hogy a motor nem a páraelszívóban, hanem egy külső egységben helyezkedik el: így pl. padláson, tetőtérben, a falon kívül, tetőn. Előnye, hogy szinte zajtalanul működik a páraelszívó.
 • Hagyományos páraelszívó: Kis alapterületű konyhákba javasolt, előnye a nagyon egyszerű felszerelhetőség és a minimális helyigény. A készülékek szabadon elhelyezhetők, vagy szekrény alá is beépíthetők.
 • Pultba süllyesztett páraelszívó: általában főzőszigetbe elhelyezett főzőlap közvetlen közelébe kerül beépítésre. Ilyenkor a motor a főzőlap alatt kerül beépítésre, de külső motoros változatban is kapható. A leghatékonyabb módja a kellemetlen szagok elvezetésére.
 • Sarok páraelszívó: Előfordul, hogy a főzőlap a sarokba kerül beépítésre, ilyenkor a sarok páraelszívó a leghatékonyabb megoldás.
 • Kürtőbe építhető páraelszívó: beépíthető felsőszekrénybe és épített kürtőbe. Beépítés után csak a páraelszívó alsó része fog látszódni. Különböző színben és szélességben kaphatóak. Klasszikus konyhákba szeretettel használják.
 • Rusztikus páraelszívó: Klasszikus konyhabútor esetén sokan választják ezt a páraelszívót. Különböző szélességben és szegéllyel kapható. Általában a szegény natúr felületű, így tetszés szerint pácolható.
 • Mennyezettbe építhető páraelszívó: az egyik legújabb páraelszívó típus. Egybeépített konyha, nappali és étkező esetén ajánlott, mert nagy elszívó teljesítménnyel rendelkezik. Modern vagy minimalista stílust kedvelők számára ideális megoldás. Azok számára is kedvező ez a páraelszívó, akik nem szeretnének nagyméretű sziget páraelszívót felszerelni a konyhába. 
 • Döntött vagy „fejszabadon” páraelszívók: Újabban majdnem minden gyártó kínálatában megtalálható ez a sokak által megkedvelt páraelszívó típus. Nagy előnye, hogy az átlagos magasságba felszerelt kürtős páraelszívóhoz képest a fejünket nem ütjük bele a páraelszívó sarkába és ezzel sok kellemetlenségtől megszabadít minket. Hatékonysága nem csökken és rendkívül mutatós egy konyhában.

A lényeg sokszor a részletekben rejlik: Nagyon sok páraelszívó teljesítménye azonos és külsőre sem veszünk észre semmi különbséget, de az árban mégis van eltérés. Ez abból adódik, hogy nem mindegy milyen a készülék kidolgozása, a kezelőgombok elhelyezkedése, működtetése, világítás erőssége és szabályozhatósága, a zsírszűrő tisztíthatósága és láthatósága, esetleges automatikus kikapcsolása a főzés befejeztével.
Érdemes tehát a páraelszívó választásánál figyelembe venni, hogy milyen tulajdonságokkal és extra funkciókkal rendelkezik:

 • Állítható fokozat: A páraelszívó teljesítménye általában2- 3 fokozatban állíthatóak. A főzés közben keletkezett szagoknak és páratartalomnak megfelelően, mi magunk választhatjuk ki a megfelelő fokozatot.
 • Világítás: praktikus kiegészítője a világítás gyakorlatilag az összes páraelszívónak. Segítségével sötétben is jól látható a főzőfelület, egyszerűsíti a főzést. Egyes típusokon szabályozható a fényerő. Hagyományos, halogén vagy a legmodernebb LED világítással szerelik fel a páraelszívókat.
 • Zsírszűrő: cserélhető és tisztítható eleme a páraelszívónak. Megakadályozza, hogy a zsír a motorral érintkezzen ezért a páraelszívó hosszú élettartamát hivatott biztosítani. Egyes páraelszívó típusok kijelzik, ha már esedékes a zsírszűrő tisztítása.
 • Aktív szénszűrő: Majdnem minden páraelszívóba beépíthető. Használata akkor javasolt, ha nincs mód a konyha levegőjét kivezetni a szabadba. Egyes páraelszívó típusok kijelzik, ha már esedékes a szénszűrő cseréje. Egyszerű tisztítási folyamat végén a szénszűrő többször felhasználható bizonyos páraelszívó típusoknál.
 • Zajszint: Érdemes minél alacsonyabb zajt kibocsájtó páraelszívó készüléket választanunk. Nagyon zavaró lehet, ha a szagelszívó zajától nem tudunk beszélgetni, vagy nem halljuk egymás szavát.
 • Gőz-szenzor: A főzés közbe keletkezett pára mennyiségét a szenzor folyamatosan ellenőrzi, és annak ismeretében beállítja a megfelelő fokozatot.
 • Intenzív fokozat: Rövid időre érdemes bekapcsolni, ha nagy mennyiségű pára keletkezik. Bizonyos típusok automatikusan visszaállnak az eredetileg beállított fokozatra.
 • Utánszellőztetés: Beállítható, hogy mennyi ideig működjön a páraelszívó a főzés befejezése után. Az idő letelte után pedig kikapcsol a páraelszívó.
 • Időszakos működés: Időszakonként a páraelszívó bekapcsol a legkisebb fokozatra, így a konyha levegője folyamatosan cserélődik.
 • Távműködtetés: Mozgássérültek is könnyen használhatják távirányítóval a páraelszívót vagy nagyobb összejövetelek alkalmával a kellemetlen dohányfüst egy gombnyomással kiengedhető a szabadba.
 • Vezérlés: A teljesítményfokozatok beállítására és a világítás bekapcsolására csúszó kapcsolókat vagy hagyományos nyomógombokat használunk. Elektronikus vezérlés esetén pedig elég csak megérinteni az adott funkciót.
 • Perimetrikus páraelszívó: A főzés közben keletkező pára a páraelszívó alján kialakított résen keresztül távozik nem pedig középen a zsírszűrőn át. Ezzel a rendszerrel működő páraelszívók hatékonyabban szívják el a párát. A rejtett zsírszűrőnek köszönhetőn pedig a zajszint alacsonyabb.

Hasznos tippek:

 • A főzés megkezdése előtt érdemes 5 perccel korábban bekapcsolni az páraelszívót, hogy a megfelelő légáramlat meglegyen és a főzés befejezése után további  5 percig üzemeljük, hogy a hátra maradt zsírgőzt és a kellemetlen szagot kivezessük.
 • A helyiség légköbméteréhez képest nagyobb teljesítményű elszívót válasszunk, mert egy nagyobb teljesítményű páraelszívó 1-es vagy 2-es fokozaton is elegendő levegőt képes elszívni.
  • A zajszint ezzel csökkenthető és a készülék élettartamát megnöveljük, mert nem kell állandóan maximum fokozaton működtetni.
 • Fontos: Kerámialapnál 65 cm, míg gázfőzőlap esetén 75 cm az ideális magasság a páraelszívó alsó része és a főzőfelület között.  Egy átlagos konyhában 165 cm magasságban lesz a páraelszívó alja. Minden megkezdett 10 cm-es távolságnövekedés 10 cm-rel szélesebb páraelszívót kíván.
 • A páraelszívó által kivezetett levegőt pótolni kell nyílászárokon keresztül vagy légbeeresztő által.
 • A zsírszűrőket havonta egyszer érdemes mosogatógépbe betenni vagy mosogatószeres vízzel átmosni. Egyrészt esztétikailag fontos és a páraelszívó hatékony működését is elősegíti, de egyben a páraelszívó élettartalmát is növeli. A zsírszűrő nem megfelelő tisztántartása tűzveszélyes lehet.

 
Miért érdemes a Perfekt Konyha webáruházában vásárolni?
 

 • Biztos lehet benne, hogy a Perfekt Konyha webáruházában megtalálja a legjobb ajánlatot a több mint …..féle páraelszívónk között. Amennyiben mégsem akadna rá álmai páraelszívójára, akkor hívja szakértőnket, aki segít az eligazodásban.
 • Olyan kiemelkedő minőséggel rendelkező páraelszívó márkák közül válogathat, mint pl. CATA, Falmec, Sirius, Elica, Bosch, Siemens, Küppersbusch, SMEG, Whirlpool, Bauknecht,
 • Webshopunk előnye, hogy óriási hangsúlyt helyezünk a vevők elégedett kiszolgálására.
 • Készülékeinknél, így a páraelszívók esetében is a gyártói garancián túl kiterjesztett garanciát adunk. A garancia időtartama és annak költsége az egyes páraelszívó modelleknél kerül feltüntetésre.
 • Magyarországon belül bárhová elszállítjuk a megvásárolt készülékét.
 • Magyar használati útmutató, magyar garanciajegy és magyar számlát adunk a készülékeink mellé.
 • Amennyiben úgy gondolja, hogy nem megfelelő késszüléket vásárolt, akkor 8 napon belül elállhat vásárlási szándékától. Erről bővebben a … menüpontban olvashat.
 • Megbízható magyar cégként törekszünk arra, hogy az online értékesítésénél se maradjon segítség nélkül, kérje szakértőnk tanácsát, véleményét: (+36-70) 45-77-293-as telefonszámon. Hívjon minket bizalommal! Segítünk a páraelszívó kiválasztásában!
 • Közel két évtizednyi szakértelemmel a hátunk mögött, néhány kérdés után ráérzünk leendő vásárlóink igényeire és segítünk a helyes döntés meghozatalában.

 
Ugye sikerült útbaigazítanunk a páraelszívó vásárlással kapcsolatban?

 • Érdemes most papírra vetnie gondolatait. Írjon egy ellenőrző listát páraelszívó igényeivel, méretekkel, elhelyezésével és a kívánt funkcióival kapcsolatban.
 • Amennyiben elkészült a lista, már felkészülten nézhet szét a webáruházunkban.
 • Cégünk nagy szakmai tapasztalattal rendelkezik konyhai gépek terén, ami annyit jelent Önnek, hogy rengeteg időt, utánajárást, pénzt spórolhatunk meg Önnek.

 
Hívjon bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon: (+36-70) 45-77-293 vagy írjon nekünk a info@perfektkonyha.hu e-mail címreRendezés
16 termék

Árukereső.hu